Založ si blog

Národ holubičí či prepeličí

Prečo je na Slovensku až tak zle?! No nie, je tu relatívne dobre. Moja mama mi nezabudne nikdy pri nedojedenom obede pripomenúť, že v Ugande by takto jedlom nemrhali, lebo tam je naozaj zle. Ja jej na to odpovedám, že na tvoj prívarok by sa ani nepozreli, UNICEF im tam nosí lepšie.  Ale teraz vážne, prečo…

Podľa môjho názoru, my Slováci jednoducho takí sme. Aby som nehádzal všetkých do jedného vreca, narážal som na generáciu, ktorá podstatnú časť života prežila v komunizme. Tento režim mal nastavený jednoduchý systém. V škole ti dali nejaké vzdelanie, po škole ti dali prácu, dali byt. Jednoducho „sociálne istoty“ dostal každý. Na jednej stránke výborná vec, ale…

Keďže sa nerobili veľké rozdiely, vyzdvihovala sa robotnícka trieda, tak kto normálny by na sebe tvrdo pracoval? Prácu našli aj najväčšiemu nemehlu a zbytočne sa namáhať, no prečo?

Ale ako to už býva, táto ilúzia života sa skončiť jednoducho musela. A čo potom s tými, ktorí boli vychovaný  pod heslom „dajak bolo, dajak bude“? Ľudia ktorí si kreativitu, ekonomickú či všeobecnú obozretnosť nemali kde vybudovať, sú doslova obeťou doby. Prirovnal by som to k väzňovi, ktorý bol dvadsať rokov v base, kde mu povedali čo ma urobiť, dali mu najesť, napiť, poskytli mu strechu nad hlavou, skrátka všetko čo potrebuje. Ale trest sa skončil. A tento človek sa stáva obeťou systému a jeho trest sa začína dňom, kedy ho prepustia.

Zneužitý politikou. Kto je podľa vás voličská základňa nášho premiéra? Prečo mal predvolebnú kampaň postavenú na sociálnych istotách? A hlavne, prečo jeho voliči uverili absurditám, ktoré hlásal?

Zneužitý médiami. Zabili, znásilnili, okradli a zavraždili. V tomto duchu sa nesú celé televízne noviny. Popri tom zvyknú informovať o nejakej pseudodôležitej správe z oblasti ekonomiky či politiky, že to zatrasie celým Slovenskom. A prečo zatrasie? Drvivá väčšina týchto ľudí nedokáže vyfiltrovať nepodstatné vstupy reportéra a čistú informáciu si porovnať s inými zdrojmi.

Ďalší výrazný problém minulého režimu bol v tom, že spoliehať sa na rozhodnutia niekoho iného, resp. si ich nepreveriť, bolo úplne normálne. Ľudia zdegenerovaní komáčom sú naučení veriť a nepreverovať si fakty,  čo môže byť s ich ekonomickou negramotnosťou celkom problém.

Hladina ekonomickej negramotnosti je na Slovensku dosť vysoká. Aspoň podľa môjho názoru. A taktiež si dovolím tvrdiť, že mnohým ľudom to tak vyhovuje a najradšej by na tom nič nemelili. Ale je to neakceptovateľný nedostatok. Nemôžeme nechať všetko na tých tam hore. Oni zastupujú nás, a pokiaľ budú zastupovať hlupákov, tak sa podľa toho budú aj správať.

Ctení čitatelia, ak by ste si našli 2 minútky času na vyplnenie tohto dotazníka, tak by ste mi veľmi pomohli.
zisťovanie informovanosti ekonomickej situácie
Ďakujem

 

Kapitánove „rigo“ vracia úder, zas a znova

16.11.2018

Zaoberať sa týmto začína byť zhubné. Neutíchajúca serenáda okolo Kapitánovej rigorózky mi príde takpovediac už scestná. Médiá vnímam iba periférne a dosť sporadicky, avšak každý stret s nimi sa nezaobíde informáciou o „plagiátorstve“, čo je bez dôkazu dosť drsné obvinenie. Ale Kapitán je už zvyknutý. Vidím, že táto téma je mimoriadne populárna, avšak [...]

Byť vzdelaný, to už dnes nie je „IN“

13.04.2015

Rozšíriť si obzory prostredníctvom štúdia na vysokej škole. Ísť vyskúšať vysokoškolský život. Odložiť pracovný život. Prečo nie? Aj toto sú niektoré z častých dôvodov, prečo „zabiť“ čas na vysokej škole. Pred nedávnom som videl skicu od Shootyho, v ktorej popisuje princíp školstva poznámkou: „Ak sa budeš dobre učiť, budeš učiteľom alebo vedcom“. [...]

Ctená a ctihodná polícia SR

28.01.2015

Dobrý deň pán občan, ste si vedomí, čím ste sa previnili? Hmm,.. žijem na Slovensku? Áno, dalo by sa to povedať aj tak. Tak bude to za päťdesiat. Prístup väčšiny slovenských ochrancov zákona je totožný, v extrémoch vidíme jednanie za použitia fyzického násilia či slovného napádania. Služobná prísaha znie: „Sľubujem vernosť Slovenskej republike. Budem [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

rigi

Moja úloha, ako blogera bude splnená ak si môj "článoček" prečíta aspoň jeden človek a nejak ho obohatí. Budem sa venovať témam z oblasti ekonómie, sociológie, manažmentu a politologie, ale rád zablúdim do všedného žitia, ktoré nieje vždy až tak všedné, tém blízkych každému z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 34850x
Priemerná čítanosť článkov: 2489x

Autor blogu

Kategórie