Založ si blog

Veď sme len ľudia, . . .

 

Žiadna poriadna párty sa nezaobíde bez bolestí hlavy, nechutenstva a podobných signalizátorov kvality uplynulého večera. Niekedy sa dokonca stáva, že porovnaním vlastníctva z predchádzajúceho večera a nasledujúceho dňa dôjde k odchýlke. Občas si domou prinesieme viac, ako by sme mali, inokedy menej. Jedna kamka zistila absenciu telefónu. Nič neobvyklé. Mišulda je ale iný prípad. Telefóny sa jej asi boja, alebo niečo podobné, lebo priemerne jej vydrží cca dva týždne, potom zmení majiteľa. Ale tento bol pre ňu tiež trochu zvláštny. Zlanárila ho od sestry s tým, že sa ide stať zodpovedná, bude si veci vážiť a stane sa lepším človekom. Vydržal jej dva dni.

Mnohí z vás by ste ju nazvali nezodpovednou. Mnohí z vás by mali pravdu. Ale povedzme si úprimne kto z nás nezodpovedný nie je? A ja som zástanca názoru, že zodpovedný nikto na svet nespadol. Zodpovednosť formuje spoločnosť.

 

Otázka na zamyslenie; dokáže nás táto spoločnosť vyformovať natoľko, aby sme boli zodpovední, čiže aby sme si uvedomovali následky svojho konania a dokázali niesť následky?  V teoretickom prístupe Japonského manažmentu sa stretávame s pojmom „implicitné kontrolné mechanizmy“ to je niečo ako svedomie. V našej kultúre sa zameriavame skôr na „explicitné kontrolné mechanizmy“, takže nejakú osobu alebo inštitúciu, ktorá nás kontroluje a robí zodpovednými. „Quis custodiet ipsos custodes?“ (Kto bude strážiť strážcov? Otázka rímskeho cisára ohľadom jeho bezpečnosti.) V prípade, že nám z následkov nášho konania nejako podarí vykľučkovať tak je všetko v najlepšom poriadku a nie sme povinní prijať zodpovednosť za naše počiny. Spoločnosť nám sama dáva príklad, keď sa napr. PPP projekty rádovo predražia o 30% a zodpovednosť zato nesie niekto iný, ako by mal. Môže z nás takáto spoločnosť vychovať zodpovedných občanov?

 

Mišulda je pravá tatranka, keď v pléne zaznela hláška „hrdý Tatranec pije borovičku bez zapijatka“ tak autor tejto vety ani nestačil dopovedať a Mišulda mu už trhala fľašku z rúk a pár chvíľ po konzumácii sa už triasla z vyváženej chuti liehu a ihličia. Keď turista príde do Tatier je v inej dimenzii, aký tu máme pokoj, akou krásou sme obklopený, ale skúste žiť tu, to  nie je žiadna slasť. Väčšinu roka je tu zima, každý z tade uteká, lebo sa tu nedá zamestnať, tí ktorí tu ostanú, tak sú zrazu sami ako prst čo nie je trikrát príjemné a nakoniec tiež odídu. Nedá sa tu nijak kultúrne vyžiť, kino nefunguje, divadlo je raz do roka a najväčším kultúrnym zážitkom je vianočný program základných škôl „pod jedličkou“  a primátorská kapustnica.

 

Mesto sa zaujíma výlučne o svoj biznis a obyvatelia, platcovia daní, nech si robia čo chcú. Tak po tretí krát a naposledy, je schopná táto spoločnosť svojím nezáujmom, kapitalistickým myslením a všadeprítomnou korupciou vychovať zodpovedných ľudí?

Mišulda si vstúpila do svedomia a všetci jej držme palce aby mobil nestratila, ak sa niekedy ešte rozhodne nejaký si zaobstarať.

 

 

Kapitánove „rigo“ vracia úder, zas a znova

16.11.2018

Zaoberať sa týmto začína byť zhubné. Neutíchajúca serenáda okolo Kapitánovej rigorózky mi príde takpovediac už scestná. Médiá vnímam iba periférne a dosť sporadicky, avšak každý stret s nimi sa nezaobíde informáciou o „plagiátorstve“, čo je bez dôkazu dosť drsné obvinenie. Ale Kapitán je už zvyknutý. Vidím, že táto téma je mimoriadne populárna, avšak [...]

Byť vzdelaný, to už dnes nie je „IN“

13.04.2015

Rozšíriť si obzory prostredníctvom štúdia na vysokej škole. Ísť vyskúšať vysokoškolský život. Odložiť pracovný život. Prečo nie? Aj toto sú niektoré z častých dôvodov, prečo „zabiť“ čas na vysokej škole. Pred nedávnom som videl skicu od Shootyho, v ktorej popisuje princíp školstva poznámkou: „Ak sa budeš dobre učiť, budeš učiteľom alebo vedcom“. [...]

Ctená a ctihodná polícia SR

28.01.2015

Dobrý deň pán občan, ste si vedomí, čím ste sa previnili? Hmm,.. žijem na Slovensku? Áno, dalo by sa to povedať aj tak. Tak bude to za päťdesiat. Prístup väčšiny slovenských ochrancov zákona je totožný, v extrémoch vidíme jednanie za použitia fyzického násilia či slovného napádania. Služobná prísaha znie: „Sľubujem vernosť Slovenskej republike. Budem [...]

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

rigi

Moja úloha, ako blogera bude splnená ak si môj "článoček" prečíta aspoň jeden človek a nejak ho obohatí. Budem sa venovať témam z oblasti ekonómie, sociológie, manažmentu a politologie, ale rád zablúdim do všedného žitia, ktoré nieje vždy až tak všedné, tém blízkych každému z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 34890x
Priemerná čítanosť článkov: 2492x

Autor blogu

Kategórie