Založ si blog

Média včera, dnes a zajtra, . . .

 

V časoch dávno minulých, keď novinár články písal a nie iba kombinoval písmenka do slov, keď reportér podával informáciu a nerobil z nej marketingom poznačenú senzáciu a keď ľudia boli ešte slobodný.

 

Lucy Marganová je prvá žena, ktorá získala Pulitzerovu cenu v kategórii investigatívna žurnalistika. Táto novinárka odhalila drogový kartel na Floride, napísala o ňom článok, ktorý sa postaral o teplé miestečko v base pre približne dvesto osôb. V deväťdesiatych  rokoch dvadsiateho storočia článok takého to typu od ženy vôbec nebol bežný. Novinárky nežnejšieho pohlavia sa k inestigatívnej žurnalistike stávali s rešpektom a venovali sa skôr ľahším témam. Pri napísaní prvého slova na papier bolo Lucy jasné, že to je niečo veľké a skončí to pre ňu buď veľmi dobre alebo veľmi zle.

 

Doba ide dopredu, ľudia sa menia. Fenomén dnešného sveta je úplne špecifická forma kapitalizmu, ktorá našla uplatnenie asi vo všetkých sférach ľudského života. Stráca sa zmysel pre zodpovednosť, citlivosť svedomia, princíp subsidiarity a v neposlednom rade sa do pozornosti dáva jeden krásny výrok „homo homini lupus“ (Titus Maccius Plautus), znamená človek človeku vlkom.

 

V súčasnosti, v  sedemdesiatich percentách rôznych periodik, ktoré vychádzajú skoro dvakrát do dňa, sa nepíše skoro o ničom. Stránky nehodné spálenia v krbe. Problém však netkvie iba v tom, že by žurnalisti nemali záujem písať o informáciách, ktoré by stáli za prečítanie, alebo uverejňovať prenádherné beletrizované state,  ale v tom, že kto by to čítal. Bullshity predávajú. Niekedy sa pozastavím nad záujmom väčšiny populácie práve nad týmito lacnými prázdniny vetami.

 

Na televíznych obrazovkách bežia televízne noviny každú chvíľu, už ani neviem koľko ich počas dňa je.  Rýchle televízne noviny, Prvé televízne noviny, Televízne noviny o sedemnástej, Krimi noviny, je ich až moc, nemyslíte? Média si pomocou peoplemotrov veľmi rýchlo zistili čo a kedy, má najvyššiu sledovanosť, oni sú takpovediac tiež podnikatelia, čo chcú maximalizovať svoje zisky.

 

Nie je možné, aby na Slovensku každý deň okradli nejakého seniora takým istým scenárom ako sa notoricky často dozvedáme z Televíznych novín. Ťažko povedať koľko percent reportáži sa nikdy nestali, a koľko percent sa stalo úplne inak. Najviac ziskové časy vysielania budú pravdepodobne tie počas ktorých je naše nič nerušené sledovanie predsa len prerušené reklamami, napríklad Televízne noviny. Najväčšej diváckej účasti sa tešia spoty plné násilia a sĺz. Čím silnejšia emócia tým lepší predaj. Ja ľahšie vytvoriť negatívnu emóciu ako pozitívnu.

 

Asi nikto nevie s určitosťou povedať, kde sa táto hra začala, či masmédia začali svet zaplavovať lacným obsahom a populácia si na to zvykla, alebo si to vyžiadala ona sama a ponuka sa prispôsobila dopytu. Nepodporujme svojím nákupom to čo si to nezaslúži, začnime byť na seba trochu náročnejší. Pri takto nastavenom trende o pár rokov nebudú masmédia hovoriť o tom čo sa stalo ale o tom čo sa stene.

 

Kapitánove „rigo“ vracia úder, zas a znova

16.11.2018

Zaoberať sa týmto začína byť zhubné. Neutíchajúca serenáda okolo Kapitánovej rigorózky mi príde takpovediac už scestná. Médiá vnímam iba periférne a dosť sporadicky, avšak každý stret s nimi sa nezaobíde informáciou o „plagiátorstve“, čo je bez dôkazu dosť drsné obvinenie. Ale Kapitán je už zvyknutý. Vidím, že táto téma je mimoriadne populárna, avšak [...]

Byť vzdelaný, to už dnes nie je „IN“

13.04.2015

Rozšíriť si obzory prostredníctvom štúdia na vysokej škole. Ísť vyskúšať vysokoškolský život. Odložiť pracovný život. Prečo nie? Aj toto sú niektoré z častých dôvodov, prečo „zabiť“ čas na vysokej škole. Pred nedávnom som videl skicu od Shootyho, v ktorej popisuje princíp školstva poznámkou: „Ak sa budeš dobre učiť, budeš učiteľom alebo vedcom“. [...]

Ctená a ctihodná polícia SR

28.01.2015

Dobrý deň pán občan, ste si vedomí, čím ste sa previnili? Hmm,.. žijem na Slovensku? Áno, dalo by sa to povedať aj tak. Tak bude to za päťdesiat. Prístup väčšiny slovenských ochrancov zákona je totožný, v extrémoch vidíme jednanie za použitia fyzického násilia či slovného napádania. Služobná prísaha znie: „Sľubujem vernosť Slovenskej republike. Budem [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

rigi

Moja úloha, ako blogera bude splnená ak si môj "článoček" prečíta aspoň jeden človek a nejak ho obohatí. Budem sa venovať témam z oblasti ekonómie, sociológie, manažmentu a politologie, ale rád zablúdim do všedného žitia, ktoré nieje vždy až tak všedné, tém blízkych každému z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 34903x
Priemerná čítanosť článkov: 2493x

Autor blogu

Kategórie